BLOGGER TEMPLATES AND TWITTER BACKGROUNDS

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

η Αλίκη μπορεί να μεγάλωσε... αλλά ακόμα ονειρεύεται!





"Η Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων" δεν ήταν το πιο αγαπημένο μου βιβλίο όταν ήμουν μικρή… Το πιο αγαπημένο μου βιβλίο ήταν ο Πήτερ Παν. Πόσο μπορεί όμως να απέχει η Χώρα του Ποτέ, από τη χώρα των Θαυμάτων; Είμαι σίγουρη πια πως οι δυο αυτές χώρες έχουν κοινά σύνορα.
Τώρα πια ξέρω ότι πέρα από τον καθρέφτη, και μέσα στην σκοτεινή τρύπα του λευκού κούνελου υπάρχει πραγματικά μια χώρα θαυμάτων, που μας περιμένει να την εξερευνήσουμε, αν  προσπεράσουμε τους φόβους και τις αμφιβολίες μας…
Το αργοπορημένο Άσπρο Κουνέλι, ο Λαγός  και το τσάι του, η κάμπια Αβεσσαλωμ που καπνίζει ναργιλέ, ο γάτος Τσέστερ με το μοναδικό χάρισμα να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται, το όνειρο της Άλικης, η κόκκινη βασίλισσα με το υπερμέγεθες κεφάλι, η λευκή βασίλισσα, τα τραπουλόχαρτα που πολεμούν, και ο μοναδικός Τρελοκαπελάς που τον ενσαρκώνει μοναδικά ο απίστευτος Johnny Depp… είναι οι βασικοί ήρωες της ταινίας του Tim Barton, Alice in Wonderland, που είδα μόλις χτες!  Η Αλίκη τρώει κέικ και μεγαλώνει ή μικραίνει, και βγάζει συμπεράσματα περίεργα… «If I had a world of my own everything would be nonsense. Nothing would be what it is because everything would be what it isn't. And contrary wise what it is it wouldn't be. And what it wouldn't be it would. You see?»! Ένας κόσμος πλασμένος σαν παιδικό όνειρο που απλουστεύει τις πραγματικότητες και σε κάνει να αναρωτιέσαι μήπως τα όνειρα να είναι η πραγματικότητα και το ξύπνιο μας να είναι το πλασματικό; "Sometimes I've believed as many as six impossible things before breakfast.", λέει η Αλίκη.  Όλα μπορούν να συμβούν και μέσα και έξω από τη Χώρα των θαυμάτων.
 Ένα αλληγορικό παραμύθι, που κατάφερε να δημιουργήσει έναν κόσμο που σίγουρα βρίσκεται στα παιδικά μυαλά και στα δικά μας όνειρα. Τον κόσμο της Άλικης... Η Αλίκη μπορεί να μεγάλωσε στην ταινία, αλλά ξαναζεί το ίδιο παραμύθι, στην ίδια χώρα των θαυμάτων. Το «απροσάρμοστο» πνεύμα της θα περάσει από κάμποσες δοκιμασίες, από το γήινο σύμπαν του... όπου διακυβεύεται η ωριμότητά της, ως την ονειρική Χώρα των Θαυμάτων, για να καταλήξει στην προφανή συνειδητοποίηση και αποδοχή της διαφορετικότητάς της, αλλά και στη φυγή προς την ακόμη μεγαλύτερη περιπέτεια που λέγεται... ΖΩΗ.  


*Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε στις 2 Αυγούστου του 1865, με τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (Το βιβλίο κι εγώ έχουμε την ίδια μέρα γενέθλια!!! Και μόλις 114 χρόνια  διαφορά!!! Τρομερό;;;)

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

"Η πρώτη έκδοση του βιβλίου κυκλοφόρησε στις 2 Αυγούστου του 1865, με τίτλο «Η Αλίκη στη Χώρα των Θαυμάτων» (Το βιβλίο κι εγώ έχουμε την ίδια μέρα γενέθλια!!! Και μόλις 114 χρόνια διαφορά!!! Τρομερό;;;) "



Α...ώστε έτσι εξηγείται... ;-)

ilio

Ανώνυμος είπε...

Κατ' εμέ, το βαθύτερο νόημα της αναπροσαρμοσμένης ιστορίας είναι ότι θα πρέπει να εμπιστευόμαστε σ' όλη μας τη ζωή τα "μαθήματα" και τις ιστορίες που αποκτήσαμε κατά την παιδική μας ηλικία, γιατί φέρουν εγγενώς το στοιχείο της Αλήθειας. Σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύουμε να ξαναβρεθούμε στα ίδια σταυροδρόμια της Ζωής. Ευχαριστώ. Αλφ ο Εξωγήινος.